zondag 17 november 2013

Zelfmoord, Euthanasie en uitzichtloze situaties

Schaam u nooit voor wie en hoe u bent geweest in moeilijke tijden,
Wees trots op wie en wat u nù bent geworden.

Vanmorgen, na de meditatie om zes uur, weer in slaap gevallen tot zes minuten over elf. Tja als je ook wakker ligt tot half vijf? Wakker, nee dat is het ook niet. Het is zo'n halve bewustzijnstoestand, Wakker en niet wakker, u kent dit vast wel. Toch is dat niet fijn, ook al ken ik dat al jaren en ben er aan gewend. Daardoor is wel mijn halve dag verdwenen, die ik wilde gebruiken voor andere dingen. Onder andere lekker koken, uurtje naar Mondo Verde etc. Zelfs verse groenten had ik gekocht om mijn gedachten om te zetten in daden. Voor mezelf gaan zorgen. Plannen genoeg, maar of ze vandaag tot uitvoer komen, mag Joost weten.

Zo kwam vanmorgen na de meditatie het idee binnen dat ik uitleg over bovenstaande onderwerpen moest geven. Jeetje, zei ik, waarom moet dat nu? Het zijn heel beladen onderwerpen, waarvan ik zelfmoord en uitzichtloze situaties al eerder heb aangehaald in mijn verhalen, doordat ik het zelf heb ondervonden. Aan Euthanasie heb ik ook vaker gedacht, toch in mijn achterhoofd wetende dat ik dat zelf nooit zou willen. Wat er ook geleden moet worden, het is niet voor niets. En alles wat je op aarde nalaat moet na je dood of overgaan toch weer worden opgelost. Dat kost nog meer tijd om in het Hogere Licht te komen dan wanneer we hier op aarde ons lot ondergaan, waar we eens voor hebben gekozen.

Natuurlijk geloofd niet iedereen hierin. Dat verwacht ik niet en hoeft ook niet. Ieder mens is vrij om te kiezen wat hij of zij kan verdragen. U wordt er niet echt voor gestraft, omdat we de vrije keuze hebben. Echter wanneer we zijn overgegaan (overleden), krijgen we op gegeven moment ons levensboek hierboven te zien. Zonder oordeel of straf. Toch voelen we wel de pijn die we onszelf of anderen hebben aangedaan. Geloof me, niemand komt hier onderuit. Al ben je nog zo lief, goed en aardig in het leven, er zijn altijd momenten geweest dat je minder aardig was, op iemand neerkeek, roddelde, of wat voor onaardigs ook deed. Ikzelf echt niet uitgezonderd. Soms kan ik ook scherp zijn en minder lief. Soms sla je figuurlijk terug voor wat jij hebt moeten ondergaan. Waarom niet? Je bent een mens van vlees en bloed. Het leven geeft ons niet altijd wat wij ervan verwachten. Je achtergrond, je keuze om hier op aarde een opdracht te vervullen, het leven zelf. Alles vormt ons tot wie we zijn. Ik vermoed zelfs dat de Genen van voorouders ook nog meespelen, al weet ik dat niet helemaal zeker. Het is wat mijn jongste dochter mij ooit heeft getracht uit te leggen, hoewel ik het toen niet echt begreep. Nu wel, omdat ik zelf dit ingegeven krijg. Denk niet dat al die verhalen zomaar uit mijn eigen brein spruiten. Daar krijg ik hulp bij van welke gids dan ook.

Terugkomend op Euthanasie. Berry heeft bijna zijn hele leven pijn gehad. De eerste vijftien jaar van ons getrouwde leven aan zijn knie. Zijn onderbeen zat los van het bovenbeen en stak wel vijf centimeter naar voren. Het maakte dat hij altijd heel bewust zijn been neer moest zetten. Het werd na zes operaties, waar iedere dokter zei dat hij het beter zou maken, alleen maar slechter en maakte dat hij in een rolstoel zou komen. Er bleek volgens de St. Maartenskliniek in Nijmegen maar één uitweg om dit te voorkomen. Stijf zetten die knie. Het kostte drie maanden ziekenhuis en een lange revalidatietijd, maar voor het eerst in 15 jaar had hij geen pijn meer. Deze dokters hadden waar gemaakt wat anderen alsmaar beloofden en niet waarmaakten. Tien jaar ging het prima met hem. Op een dag werd hij hartpatiënt en lag ieder jaar wel een aantal keren in het ziekenhuis met een hartinfarct. Na tien jaar volgde eindelijk een hartoperatie, wat heel goed ging. Drie maanden later ging het van de ene dag op de andere slechter met hem. Er kwamen hoge koortsen en niemand wilde van mij aannemen dat het niet van het hart kwam. Men vond een scan te duur. Na drie keer op sterven gelegen te hebben, het ziekenhuis in Heerlen gewoon tot twee keer toe vergat hem op te nemen ben ik met hem naar Amsterdam gevlucht. Liggend in mijn busje, met 41 graden koorts en doodziek. Het bleek de Ziekte van Hodgkin. De lange lijdensweg zal ik u besparen. Amsterdam gaf door aan Heerlen wat er moest gebeuren. Opnieuw volgde een lang en zinloos traject. Erger, men verklaarde hem hier beter. Opnieuw naar Amsterdam gevlucht, waar hij twee weken later te horen kreeg dat hij binnen nu en een half jaar zou sterven. Het duurde maar 14 dagen. Vreselijke pijnen moest hij ondergaan. Toch heeft hij nooit één dag eerder willen sterven door euthanasie.

Mensen kunnen vreselijke pijnen lijden, dus neemt niemand u kwalijk dat u voor euthanasie  kiest. U wordt allemaal even liefdevol tijdens en na het sterven opgevangen door uw overleden familieleden en uw eigen begeleidende engel die zijn hele leven al uw gids is geweest. Die alle goede gedachten en ideeën in uw oor heeft gefluisterd. Die vrijwel dag en nacht aan uw bed zat, zonder dat u het in de gaten had. U troostte en in zijn of haar armen nam. U beschermde op momenten waarop u dacht; 'jeetje, wat heb ik geluk gehad'! Wees niet bang om te sterven, het is een prachtig proces, dat ieder van ons op een dag moet ondergaan. (Zie ook het boekje; het sprookje van de dood, door Marie-Claire van der Bruggen)

Uitzichtloze situaties en zelfmoord.
Soms zien we geen gat meer in het leven. Houdt het bestaansrecht voor ons mensen op. Voor de één heeft dit te maken met financiële problemen, voor de ander met pesten, gebrek aan zelfbewustzijn en eigendunk. Eenzaamheid en duizend andere onderwerpen zijn er te bedenken, waardoor het leven geen waarde meer heeft. Reeds eerder schreef ik over zelfmoord. Ik heb me er nooit voor geschaamd dat ik dit vele malen heb geprobeerd na de dood van Berry. Echter in mijn jeugd schijn ik het ook een paar keer te hebben gedaan, al weet ik daar zelf nauwelijks iets meer van. Het is een vernauwing in het denken waardoor niets anders meer belangrijk is. Je kinderen en kleinkinderen niet, God niet, wie ook maar belangrijk is in je leven. Het bestaat eenvoudig niet meer in je denken. Waarom dit onderwerp nu? Ik heb er geen antwoord op. Kreeg vanmorgen tijdens die toestand van half bewustzijn door dat ik het vandaag uit moest leggen. Misschien is er net één iemand die over zelfmoord nadenkt en dit verhaal nodig heeft om te beseffen dat er altijd een uitweg komt? Ook al geloof je me niet. Ik weet als geen ander dat het waar is.

Wanneer ik mezelf nu zo schrijvende zie zitten kan ik alleen maar dankbaar zijn dat al die pogingen niet zijn gelukt. Dat ik door mezelf door allerlei therapieën te worstelen, een beter mens ben geworden, die heel veel lacht en plezier in het leven heeft teruggekregen. Die alles opschrijft wat ze doorkrijgt van haar gidsen en dankbaar is dat het leven toch nog zoveel mooie dingen heeft gegeven. Er zijn nog momenten dat, wanneer ik het financieel even niet zie zitten, gewoon ga nadenken over wat ik allemaal wel heb. En dat is zo heel veel. Rijkdom aan liefde en vriendschappen, aan inzichten, begrip en respect. Dat maakt dat ik ook dit hele kleine, nog moeilijke stukje weer aan kan. Ik heb van mijn ex-vriend geleerd hoe met geld om te gaan. Dat wil niet zeggen dat het altijd lukt. Soms kies je ervoor even meer uit te geven dan je hebt. Dan niet zeuren maar zelf weer oplossen. Iets wat mijn hele leven zo is gegaan. Mijn TM cursus was veel belangrijker dan het rood staan bij de bank, evenals de cursus communiceren met dieren. Er zijn voldoende mooie dingen in mijn leven, die ik als geschenk mag  ontvangen. Ik geloof zelfs dat op een dag ook dat stuk financiele zorg in mijn leven voorbij zal zijn. Hoe??? Geen idee. Ik zie het wel. Geloof me ik heb het nu al beter dan het ooit is geweest. We hadden niet alleen schulden, maar vaak wist ik niet eens hoe ik voor de volgende dag een brood moest kopen om de kinderen eten te geven. Toch kwam na mijn geloof en gebed altijd één of andere oplossing. Bidden en geloof heeft mij uit elke uitzichtloze situatie geholpen. Op de momenten dat ik met zelfmoordplannen liep, bad ik ook. Kreeg echter geen contact. Dat lag niet aan God, maar aan mijn geloof in Hem. Ik voerde mijn plannen uit, maar op het laatste moment belde iemand, terwijl ik al ver weg was, of vonden mijn kinderen mij, terwijl ze niet anders wisten of ik was weg. Er zijn mensen die beweren dat het de makkelijkste weg is om te gaan. Uit ervaring moet en wil ik dit tegenspreken. Niets is minder waar. Op enkele uitzonderingen na spreek je er niet over met anderen. Doe je het wel krijg je zoveel opmerkingen die in jouw gevoel nergens op slaan, hoe goed bedoeld ook. Mensen die deze beslissing nemen hebben alle wegen al bekeken of er werkelijk geen uitweg is, maar zien niet één luchtpuntje meer in hun leven. Dat maakt dat zij tot deze beslissing komen.

Nu de andere kant. De achterblijvers van iemand zie zelfmoord heeft gepleegd. Ik zei reeds, daar denkt diegene die het doet niet aan. Echter de achterblijvers zijn er dagelijks mee bezig. Ik weet dat bij alle drie mijn kinderen daar nog steeds een stuk wrok zit. Zij kunnen niet begrijpen dat ik hun op dat moment niet belangrijk genoeg vond. Voelden zich misschien  schuldig, net als vele anderen die hiermee te maken hebben. Voel u alstublieft niet schuldig. U staat hierbuiten. U heeft niets misdaan of bent ergens aan voorbijgegaan. Soms hoort zelfmoord ook bij een keuze die wij voor de geboorte hebben gemaakt om te ondergaan in dit leven. Voel u alstublieft nooit schuldig aan iets waar u geen deel van bent. Het is een proces wat heel langzaam groeit in degene die geen uitweg ziet. Er is in het leven altijd een uitweg die wij kunnen zien op het moment dat we er voor open gaan staan. Dan zien we pas dat openstellen voor God en onze gidsen ons een uitweg laat zien. Je moet die uitweg wel willen zien. En net als vele anderen wilde en kon ik het niet meer zien, omdat ik mijn hart gesloten hield. Gelooft u niet in God maar in niets? Geeft niet, stel u open voor het universum, dat grootser is dan wij kunnen denken. Wanneer je je openstelt zul je merken dat op een dag de zon weer gaat schijnen. Het leven waardevol wordt. Dat je weer kunt lachen, plezier maken en vrienden krijgt. Je ontdekt op dergelijk moment dat alles op zijn plaats valt. Het leven weer doel krijgt en problemen zich heel langzaam, soms wat sneller, omdraaien in positieve zin. Geloof me. Nooit had ik kunnen denken dat er meer dan 25.000 mensen mijn verhalen zouden lezen op internet. Dat is een Godsgeschenk. En dat alleen maar omdat ik op zeker moment zelf mijn leven in handen dorst te nemen. Koos om te leven, therapie te ondergaan. Maar vooral in dorst te zien dat het leven ook mooi kan zijn.

Soms kun je fouten goedmaken, soms nooit. Ook dat is niet van belang, dat is dan iets wat bij die ander ligt als hij of zij niet in kan zien waarom jij iets fout hebt gedaan met je leven. Het gaat er wel om wat jij zelf na die fout doet met je leven van nu. Ik heb het omgedraaid. Ben aan mezelf gaan werken en heb de pijn losgelaten, die bij anderen nog steeds blijft zitten. Niemand hoeft eeuwig voor zijn of haar fouten te blijven boeten. Pak het leven, keer het om naar het positieve en maak er iets moois van. Dat heb ik ook gedaan. Daar ben ik trots op en kan misschien daardoor anderen weer helpen met deze verhalen.

Terwijl ik nog eens nadenk over mijn verhaal krijg ik door waarom ik dit allemaal heb ondergaan. Waarom koos ik voor die zelfmoordpogingen en andere zware dingen die in het leven voorvallen. Ineens valt alles op zijn plaats. Ik heb ooit gekozen om deze lessen te leren, om anderen door te geven dat, wat er ook in je leven voor wanhopigs gebeurt, er altijd weer een uitweg komt. Waarin de zon weer gaat schijnen. Blijf hier in geloven en uw leven wordt beter, veranderd met de dag.
Schaam u nooit voor wie en hoe u bent geweest in moeilijke tijden.
Wees trots op wie en wat u nù bent geworden.
Ik wens u een hele bijzondere dag, vol liefde en geluk in uzelf. Maus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten