maandag 14 april 2014

Ziekte van Lyme, deel 2

Ingeleverd door Ger Lemmens
Maus
 
Dit is het begin van een nog uit te werken verhaal over de ziekte van Lyme. Dit naar aanleiding van je Facebookbericht. Er is duidelijk werk aan de winkel voor onze parlementariërs, maar ik denk nog meer voor het Europese Agentschap voor ziektebestrijding. Misschien heb je nog aanbevelingen of commentaar. Zal je, als je het wil, het uiteindelijke verhaal doen toekomen.
 
In Nederland bestaat de Nederlandse Vereniging van Lymepatiënten (NVLP). Volgens het bestuurslid Mud zoekt 20 procent van alle chronische lymepatiënten uit Nederland hun toevlucht tot gespecialiseerde behandelaars in (particuliere) klinieken en ziekenhuizen in Duitsland, Zwitserland, de VS en Slowakije. Een probleem is echter dat de vrij dure behandeling en nazorg niet door de zorgverzekeraar gedekt wordt. In feite zou dat probleem dus via de Vaste Kamercommissie Volksgezondheid aan de orde gesteld moeten worden.
In de Telegraaf van 14 april stond het relaas beschreven van Lotte van de Kuil die de tekenbeet opgelopen had en met haar gezondheidsklachten in eigen land op onbegrip en onkunde stuitte. Toen ze een vreemde huiduitslag vastgesteld had, was ze naar haar huisarts gegaan. Die stelde vast dat de uitslag niet bij een tekenbeet paste. Vervolgens kreeg ze longontsteking en andere klachten die door de praktijkondersteuner als “ griepachtig” ingeschat werd. Ze werd steeds zieker en kreeg darm- en gehoorproblemen. Uiteindelijk liet de huisarts twee bloedtesten uitvoeren. Bij de ene test werd de bacterie wel vastgesteld  en bij de andere niet. Vervolgens maakte ze een rondje langs de nodige (academische) ziekenhuizen. Daarbij werd door de microbiologen en andere specialisten steeds weer een andere diagnose vastgesteld, uiteenlopende van ME, Pfeiffer, (winter)depressie, fibromyalgie, leverkanker en zelfs post-lyme-desease, waarbij de bacterie niet meer aangetoond kon worden. Het uiteindelijk resultaat was dat ze zou moeten accepteren dat ze nooit meer beter zou worden en uiteindelijk werd ze bedlegerig en belandde in een rolstoel en kreeg het stempel “ psychisch” opgeplakt. Vervolgens zocht ze hulp bij het NVLP dat haar naar een kliniek in Duitsland doorverwees. Daar werd meteen een bloedtest gedaan en werd onomstotelijk aangetoond dat haar lichaam de bacterie bevatte die de ziekte van Lyme veroorzaakte. Dus er bestaat blijkbaar een zeer betrouwbare test die blijkbaar niet overal bekend is?????. Toen pas zag de aanvankelijke sceptische Nederlandse “ lymespecialist”  de noodzaak in om haar met een antibioticum te gaan behandelen. Vrij snel merkte ze al een verbetering. Toch besloot Lotte om naar Slowakije af te reizen. Daar werd ze onderzocht, werd bloed afgenomen en werd ze direct opgenomen. Verzwakt en tot nauwelijks iets in staat, wachtte ze er de uitslag van de test af. Deze bleek ook positief te zijn. Twee weken achtereen kreeg ze een zware intraveneuze behandeling met antibiotica. Vijf maanden na haar behandeling zijn veel neurologische klachten bij Lotte sterk verminderd of verdwenen en is ze niet langer meer bedlegerig en afhankelijk van haar rolstoel. Volgens Lotte redde Slowakije haar leven.
Blijkbaar is de diagnose van, kennis over, vaststelling van en het omgaan met de ziekte Europabreed zeer verschillend en zou men van elkaar kunnen leren; dus een taak voor het Europese Agentschap Ziektebestrijding.

Groet
Ger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten