dinsdag 14 november 2017

Lichamelijke klachten die je nooit mag negeren

 Leestijd 5 minuten 16 reacties 07 nov '17
Soms geeft je lichaam signalen af die kunnen wijzen op iets ernstigs. Het is daarom niet altijd verstandig, om te denken dat een klacht vanzelf wel over gaat. Welke lichamelijke klachten mag je niet negeren?
Welke klachten vragen om medisch ingrijpen?
Wanneer klachten snel opkomen en ze hebben zich niet eerder vertoond, dan zijn dat in veel gevallen klachten die je serieus moet nemen. Vaak zijn deze zorgwekkender, dan klachten die zich over een langere periode ontwikkelen.
Brandende voeten of benen
In het merendeel van de gevallen komen brandende voeten voor bij aandoeningen van de zenuwen. Het blijkt één van de eerste symptomen van diabetes te zijn. Dit komt omdat het perifere zenuwstelsel is aangetast. Wanneer je last hebt van brandende voeten of benen, laat de huisarts er dan naar kijken.
Pijn op je borst
Pijn of druk op je borst, is niet altijd direct een indicatie van hartklachten. Ook stress, slokdarmkrampen, hyperventilatie of een ontsteking kunnen een scherpe pijn op de borst veroorzaken. Echter, wanneer de pijn gepaard gaat met zweten, kortademigheid of misselijkheid dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Neem altijd het zekere voor het onzekere.
Plotselinge hoofdpijn
In de meeste gevallen is hoofdpijn heel vervelend, maar niet levensbedreigend. Echter, wanneer de hoofdpijn acuut is en gepaard gaat met nekpijn, dan kan dit duiden op een hersenvliesontsteking. Wanneer je ouder bent dan 50 jaar en je voelt een nieuw soort, heftige en bonzende hoofdpijn of pijn aan de slapen? Ga ook dan naar de huisarts. Dit kan wijzen op een hersentumor of een ontsteking van een bloedvat in het hoofd.
Plotseling gewichtsverlies
Er is pas sprake van plotseling gewichtsverlies wanneer je (ongewenst), in 1 maand 5% gewichtsverlies hebt ervaren, of 10% gewichtsverlies in het afgelopen half jaar. Er zijn vele oorzaken van plotseling gewichtsverlies. Zo kan het komen door een verhoogd energieverbruik, waarbij je minder voedingsstoffen opneemt dan dat je binnenkrijgt. Dit kan komen door bepaalde chronische infectieziekten, ontstekingen, COPD, het gebruik van drugs of extreme lichamelijke activiteit (zoals veel sporten). Maar het kan ook komen door het verlies van voedingsstoffen. Dit kan komen door diabetes en bepaalde darmziekten, waarbij het lichaam veel voedingsstoffen verloren laat gaan en er niet genoeg wordt opgenomen. Daarnaast wordt kanker vaak geassocieerd met onverklaarbaar gewichtsverlies, net als problemen met je hormoonstelsel.
Lichtflitsen
Vlekjes in het gezichtsveld komen bij veel mensen voor. Ze worden veroorzaakt door troebelingen in het glasvocht en zijn meestal onschuldig van aard. Echter, wanneer je lichtflitsen in het oog ervaart dan kunnen deze veroorzaakt worden door een netvliesloslating. Belangrijk hierbij is om te testen of de flitsen in één oog of in allebei je ogen voorkomen. Vaak verdwijnen deze flitsen vanzelf, maar aanhoudende flitsen die gepaard gaan met vele zwarte vlekjes in het gezichtsveld, zijn een reden om onmiddellijk naar je huisarts te gaan.
Kortademigheid
Er bestaan veel oorzaken voor kortademigheid, de één is wat onschuldiger dan de ander. Hartfalen kan één van de oorzaken van kortademigheid zijn. Wanneer iemand last heeft van hartfalen kan hij of zij al kortademigheid worden na een kleine inspanning maar ook zonder enige inspanning. Dus ben je langere tijd regelmatig kortademig, ga dan naar je huisarts. Helemaal wanneer dit gepaard gaat met pijn op de borst, koorts, een piepende ademhaling of extreem gehijg.
Opgezwollen benen
Opgezwollen benen wordt veroorzaakt door een plaatselijke ophoping van lichaamsvocht (oedeem). Vele dingen kunnen hier de oorzaak van zijn. De meeste zijn onschuldig en kunnen vrij gemakkelijk verholpen worden. Andere zijn ernstiger. Het kan namelijk wijzen op hartfalen, schildklierproblemen of een nierziekte. De nieren zijn dan niet meer in staat om genoeg vocht en zout uit je bloed te filteren. Dat stapelt zich onder andere in de benen op. Wanneer een gezwollen been plotseling opkomt, dan wijst dit meestal op een acute verstopping van een ader of lymfevat. De meest voorkomende oorzaak is een diepe veneuze trombose. Met andere woorden een bloedprop die een ader verstopt. Vaak heb je dan ook pijn in de kuit en het been kan wit zijn en klam aanvoelen.
Hevige buikpijn
Buikpijn kan veel verschillende oorzaken hebben. Over het algemeen is de oorzaak van buikpijn niet ernstig. Wanneer je hevige buikpijn hebt, die in aanvallen optreedt dan kan dit duiden op galstenen en nierstenen.
Langdurige vermoeidheid
We zijn allemaal weleens een keer vermoeid, maar ben je langdurig vermoeid of echt uitgeput, dan is er misschien iets aan de hand. Bij chronische vermoeidheid zijn mensen continue moe bij de minste inspanning. Men spreekt van het chronisch vermoeidheidssyndroom, als de vermoeidheid samengaat met klachten zoals spierpijn, hoofdpijn, keelpijn en een algeheel gevoel van malaise.
Aanhoudende koorts
Koorts wordt in de meeste gevallen veroorzaakt, doordat ziekteverwekkende bacteriën of virussen het lichaam binnendringen. Het is een belangrijk mechanisme van ons lichaam bij de bestrijding van ziektekiemen. Wanneer de koorts samenvalt met een verkoudheid dan is het vaak niet nodig om je zorgen te maken. Maar je moet wel contact opnemen met je huisarts wanneer:
  • Er geen duidelijke oorzaak is voor de koorts.
  • De koorts samen gaat met bijvoorbeeld buikkrampen, branderig gevoel bij het plassen en/of een overdreven suf- en slaperigheid.
  • De koorts langer dan 12 uur aanhoudt.
Vage onverklaarbare pijnen
Gedurende langere tijd nergens zin in hebben, somber, pijn in je ledematen hebben en lusteloos zijn. Dit kunnen signalen zijn die kunnen wijzen een depressie. Helaas zoeken veel mensen geen hulp, vaak omdat ze denken dat hun probleem niet ernstig genoeg is. Echter, een arts zal deze klachten altijd serieus nemen, en met hulp is er vaak iets aan te doen.

Bronnen: WebMD, nhg.org en vumc.nl


woensdag 4 januari 2017

De overleden buizerd en het valkje

Het valkje uitvergroot
Vandaag 20 jaar geleden stierf Berry. Hij werd destijds in België begraven, omdat het plan was daar te gaan wonen. Achteraf bleek dat voor mij alleen een onmogelijke taak. Dus lag hij daar eenzaam in een vreemd land. Echter het is geen probleem om regelmatig het graf te bezoeken. Ik combineer het met fotograferen en tanken, wat in België meer dan 20 eurocent per liter goedkoper is. Zo ook vandaag. Op de terugweg moest ik iets ophalen in Duitsland. Ja, ik woon nu eenmaal in zuid Limburg, dus 3 landen die bij elkaar liggen, wat maakt dat ik Europa doorreis in een uurtje tijd. Heel leuk.

Even voorbij Roosteren liepen de wilde paarden, waarvan ik er één op 28 november vorig jaar een healing had gegeven. Ik kon de jonge hengst niet vinden tussen de groep. Ze liepen nogal verdeeld over een groot terrein. Jammer, ik had hem graag ontmoet om te kijken hoe zijn been was genezen. 

Het valkje
Even later zag ik een kleine valk die op vloog van de lantaarnpaal waar hij op zat. In plaats van weg te vliegen bleef hij naast de paal biddend hangen, zodat ik foto’s kon maken. Nadat ik klaar was, vloog hij weg, de landerijen over, naar het natuurgebied achter Roosteren. Nog geen kilometer verder zat er weer één op de lantaarnpaal. Opnieuw kreeg ik de ruimte om foto’s te maken voor hij verdween. Ik schakelde mijn TomTom in om richting Duitsland te rijden.

Op de K5, een nieuwe weg, in Duitsland net over de grens, zag ik een aangereden buizerd liggen. Ik wilde stoppen, echter er zat er weer ééntje bovenop mijn bumper. Wat een ergernis. Begrijpen de mensen die dit doen niet hoe gevaarlijk het is en dat je je hele leven pijn hebt omdat zij zo nodig in je auto moesten klimmen, omdat ze niet tijdig genoeg konden remmen, toen ik moest stoppen?


De eerste de beste afslag ging ik van de K5 af en reed via een secondaire weg terug naar de brug die over deze weg ligt. Hier kon ik mijn auto parkeren. Voorzichtig klom ik langs het talud naar beneden en liep een stuk langs de grote weg terug. De automobilisten begrepen er niets van, het is daar verboden toegang. Toch moest de buizerd daar weg, dat voelde ik. Vlak bij hem gekomen moest ik goed luisteren en kijken. De buizerd lag in een bocht, dus was ik vanaf de linkerkant van de weg niet te zien, wanneer ik midden op de weg stond om de buizerd op te rapen.


Ik nam hem in mijn armen. Een automobilist van de andere kant stopte naast me en was blij dat ik de vogel had opgeraapt. Hij was overleden. Zijn lijfje was nog niet stijf, het was kort geleden gebeurd, besefte ik. De buizerd had bloed aan zijn kopje en ergens onder aan zijn lijfje. Langzaam liep ik met hem terug, of was het een haar? Ik weet het niet. Dankbaar was ik dat ik hem vrij ongeschonden kon 
De buizerd
oprapen en in mijn armen had.


Terug bij het talud zocht ik een mooi plekje om hem te begraven. Halverwege zag ik een boom met er omheen een kuiltje. Het was glad door de gevallen sneeuw van afgelopen dagen, maar het lukte moeizaam om bij de boom te komen. Voorzichtig legde ik de buizerd op zijn zij neer. Zodat zijn kopje net iets hoger lag. Daarna dekte ik hem toe met hooi en gras zodat hij niet zomaar ontdekt zou worden. Natuurlijk vloeide er een traan, hij was zo mooi en gaaf. Opeens liet hij een klein veertje los, alsof hij dat als aandenken gaf. Het was de 2e keer dat ik een dode buizerd in mijn armen had. Moest ook weer even denken aan het eekhoorntje anderhalve maand geleden.

Onderweg naar huis ontmoette ik opnieuw een buizerd, niet ver van de plaats waar de andere begraven was. Hij vloog zo dicht langs mijn auto en ik krijg zoveel tijd om hem te fotograferen, dat ik verbaast was. Zou het een bedankje zijn? Normaal blijven ze op grote afstand van me.


Waarom vind ik steeds overleden dieren onderweg? Een vraag die ik mezelf steeds weer stel wanneer ik er weer eentje vind. Het geeft een dankbaar gevoel, omdat ik weet dat zij weg willen van de wegen waar ze na hun dood vermorzeld worden door autobanden. Ze laten dit heel duidelijk weten en voelen. Of is het mijn eigen gevoel?